Reţinerea actului de identitate drept garanţie e ilegală

Ai chef să te plimbi cu bicicleta, să zicem, dar n-ai una, aşa că varianta cea mai la îndemână este să apelezi la serviciile unui centru de închiriere.

Ajungi la un astfel de centru şi ţi se cere să laşi actul de identitate la ei pe toată durata închirierii – o garanţie că nu-ţi vei însuşi bicicleta pe nedrept. Pare o cerere de bun-simţ, nu-i aşa? Poate. Dar legală cu siguranţă nu-i.

Şi când spun asta mă bazez pe prevederile Ordonanţei de urgenţă nr. 97/2005, în care scrie că este interzisă darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanţie pentru prestarea unor servicii, pentru încredinţarea unor bunuri şi valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri, de către persoanele neautorizate.

Actul de indentitate NU poate fi reţinut în alte cazuri în afară de cele precizate în respectivul act normativ – adică dacă actul conţine alte modificări, adăugări sau menţiuni decât cele prevăzute de lege, dacă eşti reţinut, arestat preventiv sau eşti la închisoare ori dacă eşti internat în instituţii de reeducare şi de protecţie socială.

Cu toate astea, ne întâlnim la tot pasul cu situaţii în care diverse asociaţii, organizaţii, societăţi comerciale etc. ne cer actul de identitate drept garanţie. Exemplele sunt multe, n-o să insist (închirierea de biciclete, schiuri, ATV-uri etc.).

Aşa că ce-i de făcut?

Sesizări la organele competente

Nu sfătuiesc pe nimeni să tolereze reţinerea actului său de identitate, iar varianta cea mai la îndemână e sesizarea organelor competente să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni în acest caz. Altfel e cam greu să dispară această practică ilegală.

Sesizările se pot face atât la serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor, cât şi la poliţie (indiferent că e vorba de Poliţia Română sau Poliţia Locală), după cum mi-a spus un reprezentant al Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (Ministerul Afacerilor Interne).

Amenda nu-i mare. Vorbim de o sumă cuprinsă între 75 şi 150 de lei, dar presupun că numărul mare de astfel de amenzi poate duce la dispariţia practicii.

Alternative la reţinerea actului de identitate

Temerea cea mare este faptul că unii indivizi mai neserioşi vor fura bunurile pe care le-au închiriat. Aşa este, nu pot să neg asta. Dar există şi alte variante de a te asigura că prinzi hoţii.

Două exemple în acest sens le-am primit de la Biroul juridic al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova: încheierea unui contract de dare în folosinţă sau a unui contract de închiriere pentru bunul aflat în discuţie. Aceste contracte conţin datele (mai mult decât) necesare identificării hoţilor.

Am întâlnit cazul unei asociaţii din Bucureşti care încheia cu utilizatorii contracte de dare în folosinţă. Cu toate astea, solicita şi reţinerea actului de identitate. O măsură suplimentară lipsită de sens, zic eu, lăsând la o parte încălcarea legii.

Normal că pot exista persoane care să completeze contractul cu date personale false, dar de-asta există reprezentantul asociaţiei care se ocupă de hârţogăraie, nu-i aşa? Nu-i greu să ia fiecare contract şi să verifice pe loc dacă aceleaşi date personale sunt trecute şi în actul de identitate. Şi uite aşa scapi de nevoia de a reţine ilegal actele de identitate.

Acum totul depinde de fiecare în parte. Eu, unul, n-am încredere să-mi las actul de identitate pe mâinile unor necunoscuţi. Îmi este prea greu să tolerez situaţia, aşa că vă sfătuiesc şi pe voi să faceţi la fel.

Atrageţi atenţia că este o practică ilegală şi refuzaţi să lăsaţi actul drept garanţie. Dacă nu se rezolvă problema aşa, atunci trebuie să faceţi o sesizare.

Eu n-am nimic împotriva asociaţiilor, organizaţiilor, societăţilor comerciale etc. care închiriază diverse bunuri, unele făcând-o chiar pe degeaba. Dar hai să respecte şi legile în timp ce fac treaba asta.

Reclame

Tu ce zici?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s