Folosiţi Internetul cu cap

Chiar dacă momentan n-avem parte de ceva gen ACTA, asta nu înseamnă că Internetul e un fel de vest sălbatic în care fiecare face ce vrea şi nu se poate aştepta la repercusiuni.

O să dau trei exemple recente peste care am dat în presa străină.

1. Mashable: Un student american de 19 ani a fost arestat după ce a ameninţat pe Reddit că va împuşca la întâmplare lumea din campus. El a fost reclamat de un utilizator al reţelei, iar poliţiştii l-au prins după ce s-au folosit de IP-ul calculatorului său (furnizat de cei de la Reddit).

2. The Telegraph: O fetiţă de 12 ani din America a fost pedepsită de profesorii ei după ce a criticat pe Facebook un aspect legat de şcoala sa şi după ce un alt elev a pârât-o că a vorbit online despre sex. Profesorii au obligat-o să le spună parola contului de Fb, iar acum familia ei va da şcoala în judecată.

3. Press Complaints Commission (Comisia de Plângeri împotriva Presei – PCC): Un ziar britanic a publicat un articol în care au fost folosite tweet-uri de-ale unei angajate a Departamentului pentru Transport, iar ea a reclamat publicaţia, considerând că i-a fost încălcată intimitatea. PCC-ul nu i-a dat dreptate femeii, deoarece tweet-urile ei erau publice. Tot publice erau şi comentariile de pe blogul ei şi poza de pe contul de Flickr folosite în acelaşi articol.

Ce scrie pe Twitter.com în „Privacy Policy„:

(…) Cea mai mare parte a informaţiilor pe care ni le oferi sunt informaţii pe care ceri să le facem publice. Asta include nu numai tweet-urile tale, ci şi listele pe care le creezi, persoanele pe care le urmăreşti, tweet-urile pe care le marchezi ca favorite sau pe care le retweet-uieşti şi multe alte informaţii. Noi facem publice din start informaţiile pe care ni le oferi, dar îţi punem la dispoziţie şi anumite setări pentru a le face mai private, dacă doreşti asta. (…)

(…) Putem să păstrăm sau să divulgăm informaţiile tale dacă credem că acest lucru este necesar pentru a respecta o lege, o reglementare sau o cerere legală; pentru a proteja siguranţa oricărei persoane; pentru combaterea fraudei, a securităţii sau a problemelor tehnice; sau pentru a proteja drepturile sau proprietatea Twitter-ului. (…)

Ce scrie pe Facebook.com în „Terms of service„:

(…) Atunci când publici conţinut sau informaţii utilizând setarea „Public” (informaţie publică – n.a.), înseamnă că permiţi tuturor, inclusiv persoanelor din afara Facebook-ului, să acceseze şi să folosească acele informaţii şi să le asocieze cu persoana ta (ex.: numele şi poza de profil). (…)

Aşadar, trebuie să fim foarte atenţi ce facem, spunem sau publicăm pe Internet (şi cum o facem), pentru că nu putem să ştim niciodată ce urmări pot avea aceste lucruri.

Câteva sfaturi utile:

  • Alege cu atenţie informaţiile şi pozele pe care doreşti să le faci publice pe Facebook sau pe alte reţele sociale asemănătoare;
  • Gândeşte-te bine cu ce scop îţi utilizezi contul de Twitter şi ce fel de informaţii transmiţi. Poate o să vrei să-ţi protejezi tweet-urile;
  • Mare grijă la ceea ce scrii pe blog sau în comentariile de pe alte bloguri. Mai ales dacă reprezinţi imaginea unei companii;
  • Gândeşte-te de două ori înainte să faci ceva sub „protecţia” anonimatului.
Ne vorbim şi pe Twitter? Follow @Alex_Boiciuc
Anunțuri

Un gând despre &8222;Folosiţi Internetul cu cap&8221;

Tu ce zici?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s