Curtea de Justiţie a UE a lovit indirect ACTA încă din noiembrie 2011

Joi a început să circule prin presa noastră o informaţie incompletă cu privire la ACTA.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis (pe 16 februarie) că administratorii reţelelor sociale online NU pot fi obligaţi să-şi facă un sistem de filtrare pentru a preveni utilizarea ilegală, de către utilizatori, a melodiilor sau videoclipurilor protejate prin lege (1).

Ei bine, pe ştirea asta au marşat toţi, dar informaţia mult mai importantă e că aceeaşi Curte de Justiţie a decis încă din noiembrie 2011 că furnizorii de acces la Internet NU pot fi obligaţi să instituie un sistem de filtrare pentru a preveni transferurile ilegale de fişiere (2). Treaba cu reţelele sociale e doar un fel de completare.

Cele două decizii se referă la disputa dintre SABAM (Societatea belgiană de autori, compozitori şi editori) şi Scarlet Extended (furnizor belgian de Internet) şi la cea dintre SABAM şi Netlog (reţea socială belgiană).

Practic, ideea de Poliţie a Internetului, care se doreşte prin aplicarea ACTA, cade indiscutabil. De ce? Pentru că o astfel de măsură ar îngrădi dreptul furnizorilor de Internet de a desfăşura activităţi comerciale, plus că ar fi afectate şi anumite drepturi ale clienţilor (protecţia datelor cu caracter personal şi libertatea de a primi şi transmite informaţii). Mai multe detalii pot fi găsite în cele două comunicate de mai sus, la care am ajuns prin intermediul TechDirt.

Confuzie printre internauţi

Am văzut că mulţi internauţi au ajuns azi la mine pe blog căutând „ACTA a căzut”, iar unii chiar au titrat texte în felul ăsta. Ar fi prostesc să spunem acum că ACTA a căzut sau că acest acord a fost respins de Curtea de Justiţie. Legătura dintre cele două e indirectă. Acordul va fi supus dezbaterii şi unui vot preliminar în Parlamentul European şi abia atunci se va decide dacă va fi supus sau nu votului final (în luna iunie).

Însă normal că aceste două decizii ale Curţii de Justiţie vor cântări destul de mult în dezbateri, chiar dacă efectul lor asupra ACTA este indirect.

ACTUALIZARE (22 feb.): Acordul ACTA va fi trimis la Curtea de Justiţie pentru a se decide dacă acesta încalcă sau nu drepturile şi libertăţile fundamentale ale Uniunii Europene, informează BBC.

ACTUALIZARE (23 feb.): România a amânat ratificarea ACTA, scrie Mediafax.

Sursa foto: Curtea de Justiţie a Uniunii Europene

Citeşte şi:

Să ne informăm cu privire la ACTA şi să luăm atitudine!

ACTA pierde susţinători

Ne vorbim şi pe Twitter? Follow @Alex_Boiciuc
Anunțuri

Tu ce zici?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s