Să ne informăm cu privire la ACTA şi să luăm atitudine!

NO to ACTAÎn timp ce toţi erau concentraţi pe protestele online faţă de SOPA (Stop Online Piracy Act) şi PIPA (Protect IP Act), a apărut parcă de nicăieri problema ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement). Partea bună e că s-a dat alarma şi acum lumea începe să se informeze şi să realizeze pericolul pe care acest tratat îl reprezintă pentru internauţi.

ACTA pleacă de la o idee bună -cea a protejării proprietăţii intelectuale-, însă în atingerea acestui scop se încalcă drepturi importante: libera exprimare, accesul liber la informaţie şi dreptul la viaţă privată. În fond, ACTA transformă furnizorii de internet într-o poliţie care va monitoriza strict toată activitatea internauţilor. Şi care va raporta toate ilegalităţile comise, oferind solicitanţilor (firme / persoane care consideră că drepturile de autor le-au fost încălcate) date personale suficiente pentru ca internauţii să fie sancţionaţi (pierderea accesului la internet, amenzi sau chiar încarcerarea).

 • Mai multe informaţii găsiţi în cele două videoclipuri de mai jos.

Negocieri secrete

O altă problemă mare este faptul că tratatul s-a negociat în secret şi că el NU a fost supus deloc dezbaterii publice în ţările care au semnat acordul de pe 26 ianuarie (ţări printre care se numără şi România). Astfel, dacă unii nici nu ştiu ce au semnat joi la Tokyo, alţii nu au idee că ACTA încă poate fi oprit. Cum? Un membru al Parlamentului European (PE), Marietje Schaake, ne sfătuieşte să ne convingem europarlamentarii să voteze împotriva tratatului (votul final din PE va avea loc în iunie, dar până atunci mai sunt doi paşi de urmat –detalii aici).

Influenţatorii de opinie contează

Un alt semn îmbucurător este implicarea pe care încep să o arate influenţatorii de opinie, printre care se numără şi trupa hip hop B.U.G. Mafia.

În definitiv, ăsta e pasul următor pe care trebuie să-l facem dacă vrem ca Internetul să rămână liber: să ne informăm cu privire la ACTA şi apoi să luăm atitudine, chiar dacă asta înseamnă şi proteste de stradă.

Sursa foto: www.laquadrature.net

Citeşte şi:

ACTA pierde susţinători

Curtea de Justiţie a UE a lovit indirect ACTA încă din noiembrie 2011

Reclame

4 gânduri despre &8222;Să ne informăm cu privire la ACTA şi să luăm atitudine!&8221;

 1. hm…citisem la un moment dat ceva despre instalarea unui script care sa le dea acces total la computerele noastre. si ca toata lumea trebuie sa aiba, OBLIGATORIU acest script instalat.
  Presupun ca vor trebui sa schimbe si numele PC-urilor; nu de alta dar chiar nu vad rostul sa le mai numim „PERSONAL Computers”.

  Apreciază

 2. Bună, Flory!

  Eu sper şi cred că nu se va ajunge la aşa ceva. Mai ales dacă se va lua atitudine la fel ca în cazul SOPA/PIPA.

  Aşa e, ar putea schimba numele, dar iniţialele ar fi aceleaşi (Public Computers) 😀 . Oricum, Doamne fereşte!

  Apreciază

Tu ce zici?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s