Cum bâjbâiam eu înainte de a da admiterea la FJSC

În timp ce citeam textul unei boboace de la FJSC, mi-am adus aminte de perioada de după BAC, atunci când mă pregăteam şi eu pentru admitere.

Iniţial nu aveam nici cea mai mică idee la ce facultate aş putea să mă înscriu. Eu gândeam mai simplu. Îmi plăcea şi eram bun la literatură, engleză şi geografie şi cam astea îmi erau variantele, în mare. Dar eram indecis. Aşa că într-o zi sora mea Cristina mi-a trântit în poală o listă cu toate facultăţile din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Bun. Şi pune-te pe studiat şi cântărit variante. Am ochit Facultatea de Litere, cea de Geografie şi cea care mă tenta cel mai mult – cea de Jurnalism. „Examen scris de trei ore: Creativitate şi expresivitate” scria la rubrica „Probă de admitere”. „Aici e de mine!”, mi-am spus eu zâmbind larg. Şi uite aşa mi s-a pus pata pe FJSC.

Acum urma altă corvoadă. Făcusem rost de Broşura pentru Admitere şi acolo am descoperit că se fac meditaţii gratuite pe forumul facultăţii. Bun şi asta. Dar net… de unde luăm net? Şi mai erau doar două săptămâni până la examen. În primă fază, m-am apucat să rezolv pe un caiet exemple de subiecte din broşură. Apoi am convins un bun prieten să vină cu mine zilnic la un internet cafe din Breaza (la Dexter, pentru cunoscători), ca să le public pe forum. Atunci am descoperit cât de mare e diferenţa (de dimensiuni) dintre un text scris de mână şi unul scris la calculator.

A fost jale. Primul meu text, de care eram şi foarte mândru, era despre patriotism şi avea exact trei paragrafe pline de blabla. A urmat o trezire subită la realitate marca George Hari Popescu. Textul încă stă ca dovadă pe forum, la secţiunea Admiterea 2007, pentru cei care vor să se convingă că niciun candidat nu poate începe perfect.

Spre deosebire de ultimii doi-trei ani, în 2007 candidaţii nu beneficiau de foarte multe sfaturi, observaţii şi corecturi utile, iar alea nu erau nici ele tocmai explicite.

Am mai postat câteva texte şi am evoluat destul de bine, bâjbâind, în alea două săptămâni (faţă de primul text, că aşa eu nu eram vreun guru faţă de alţii, ba din contră). Dar îmi era destul de dificil. Postam un text, apoi veneam a doua zi ca să descopăr că singura observaţie primită era faptul că nu respectam regulile de publicare. Sau că nimeni nu-şi dăduse cu părerea. Aşa că încercam mai mult să citesc textele altora, cu precădere ale lui Drskit şi ale Dynei, care erau de departe cei mai buni de pe forum la momentul respectiv.

Eram destul de încrezător în propriile forţe, însă la admitere tot am făcut din viezure şobolan. Am avut trei subiecte: o argumentare, o descriere şi o naraţiune. Argumentarea am ratat-o complet, nici nu mi-am dat seama că asta era, descrierea cred că a fost ok, iar la naraţiune am făcut niscai greşeli capitale. Cu toate astea, am luat 6.10 şi m-am încadrat pe locurile de la taxă. Slavă Domnului!

Cu rele, cu bune, pe parcursul facultăţii am realizat că am nimerit cam pe unde trebuia. De-aia masteratul tot acolo îl fac. Acum să văd pe unde mai muncesc şi eu pe timp de criză.

Reclame

14 gânduri despre &8222;Cum bâjbâiam eu înainte de a da admiterea la FJSC&8221;

 1. Ce frumos! 2007, îți dai seama? Uite ce tîmpenii am zis atunci la textul tău:

  „Nu e un text serios, nu sunt delimitate argumentele şi nici nu e primul pe această temă. În plus, cine crede că poate lua punctaj maxim pa baza unui paragraf fără diacritice se înşală amarnic.

  Citeşte restul mesajelor şi pe urmă scrie.”

  Tu ai curaj să lipești aici paragrafele la care mă refeream?

  Oricum, mă bucur că m-am schimbat mult de atunci.

  Apreciază

 2. De ce tâmpenii? Pe mine m-au făcut să realizez că aveam o părere mult prea bună despre textele mele – ceea ce nu era deloc cazul.

  Şi eu mă bucur că m-am schimbat. Ne-am schimbat în bine, zic eu. Bine, tu în şi mai bine.

  De ce să n-am curaj? Nu mi-e ruşine 🙂 . Enjoy, people:

  „Eu, personal, nu sunt si nici nu voi fi vreodata patriot, dar sunt de parere ca patriotismul este ceva frumos.

  O persoana care ajunge sa isi iubeasca patria, cu siguranta are motive si asta inseamna ca in tara in care traieste exista destule elemente ce merita iubite, elemente care ajung sa trezeasca patriotismul in sufletul unui om.

  Acest sentiment de dragoste si devotament fata de patrie si popor este o forta, o forta care poate face un om sa-si dea viata pentru binele lor si este, din punctul meu de vedere, un sentiment nobil.”

  Apreciază

 3. Frumoasa poveste, Alex! Interesant mod de a-ti alege facultatea (nu ca eu le-as fi ales pe ale mele intr-un mod logic – just sayin’). Nu stiam ca ai luat doar 6.10, dar bine ca ai intrat.

  Apreciază

 4. Mă bucur că am stârnit astfel de amintiri.

  La mine lucrurile stau altfel. De trezirea mea la realitate a fost responsabil Serghei, el mi-a corectat majoritatea textelor, iar tu ai fost apogeul. M-ai făcut să cred că nu voi putea scrie vreodată un text care să merite cel puțin nota cinci.
  Nu am învățat pentru BAC mai nimic, ci am stat cu DOOM2 și testele grilă la căpătâi. Nu mai spun de textele pentru forum, pe care le scriam unde apucam, dar nu mai aveam timp să le postez.

  Sper să spun și eu aceleași lucruri, ca și tine, peste trei ani.

  Apreciază

 5. Merci, SzSza! Păi media mea generală de la BAC era 8.40 şi nu prea puteam să mă bag acolo unde erau concursuri de dosare. Aşa că vedeam admiterea la FJSC ca pe cea mai bună variantă, din moment ce nu se lua în considerare BAC-ul. Porneam toţi de la zero. 🙂

  Apreciază

 6. Ce drăguţ! Nu pot să cred că ai scris aşa puţin. Foarte amuzant. Îmi amintesc şi eu ce senzaţie am avut când mi s-a corectat textul prima dată. Acum mă bucur că m-am simţit incompetentă pe forum, dar în timpul admiterii parcă aveam imaginea ta, a lui Serghei şi a lui Cati în faţă: dinamism, virgule, personaje etc…Mi-a prins bine. Mersi mult!

  Apreciază

 7. buna alex! Sunt in clasa a12a si vreau sa dau la Jurnalism. ,din luna septembrie m-am apucat de meditatii la gramatica,ma gandesc ca trebuie la examenul de admitere . . . Ce sa mai lucrez? astept raspunsul tau !

  Apreciază

Tu ce zici?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s