Jurnalismul Mobil

E clar că Jurnalismul Mobil („Mobile Journalism” sau, pe scurt, „Mojo”) va avea un rol esenţial în viitorul apropiat, dar şi în cel îndepărtat.

Treptat, rolul jurnalistului de odinioară devine tot mai specializat şi mai adaptat la tehnologiile moderne. Dacă pe vremuri (ce-i drept, şi acum încă) exista un singur om pentru câte o treabă (reporter, cameraman, fotograf, redactor, editor, producător), totul avansează către unificarea acestor roluri într-unul singur: cel de jurnalist universal. E o consecinţă logică, având în vedere că în general cel mai bine e să faci un lucru cu mâna ta, de la un cap la celălalt, şi că acest lucru duce la economisirea unor bugete.

Uneltele jurnalismului mobil. Click pe poză pentru mărire.

Doamnelor şi domnilor, pregătiţi-vă să faceţi cunoştinţă cu jurnalistul mileniului trei: el este personajul principal al Jurnalismului Mobil. Cară în spate un rucsac şi acolo are tot ce-i trebuie ca să îndeplinească muncile unui reporter, fotograf, cameraman, redactor, editor şi producător (CLICK aici sau pe poză pentru a vedea care sunt uneltele necesare în practicarea jurnalismului mobil). Dar, dacă vrei un jurnalism mobil pur, atunci tot ce-ţi trebuie e un smartphone cu o cameră decentă şi internet (fie el wireless sau mobil).

În momentul de faţă, jurnalismul mobil are capacitatea de a se bate de la egal la egal cu cel mai rapid mijloc de transmisie a ştirilor –radioul. Şi chiar să-l depăşească. De ce? Hai să înşir câteva motive simple.

Rapiditatea. La fel ca şi radioul, atunci când vine vorba de evenimente neplanificate, smartphone-ul este o unealtă extrem de utilă. Există deja aplicaţii, cum ar fi Qik (vezi un tutorial mai jos) sau UStream, care permit transmiterea live, direct de pe telefonul mobil pe Internet, a filmărilor sau înregistrărilor audio. La fel de uşor se poate proceda şi când vine vorba de fotografii şi text. Platformele de blogging ca WordPress şi Tumblr permit postarea de texte, galerii foto sau fişiere audio prin simpla trimitere a unui e-mail. Alte unelte utile pot fi Twitter, Twitvid sau Twitpic.

Mobilitatea. Spre deosebire de camerele video/foto tradiţionale, un telefon mobil este mult mai uşor de utilizat şi manevrat în situaţii care necesită o acoperire live a unui eveniment important neprevăzut.

Diversitatea conţinutului. Conţinutul ce poate fi transmis prin intermediul unui smartphone este mult mai bogat decât al mediilor tradiţionale de transmisie a ştirilor, deoarece înglobează toate avantajele lor: imagine, sunet, text.

Într-adevăr, imaginile şi înregistrările pot fi de o calitate mai slabă, dar ideea e de rapiditate şi mobilitate – astea contează cu adevărat atunci când vine vorba de ştirile de ultimă oră (în condiţiile luptei acerbe pentru exclusivităţi).

În concluzie, nu pot spune altceva decât că jurnalismul mobil e, probabil, cea mai bună modalitate de a acoperi transmiterea în direct a unui eveniment.

P.S.: Nu vă limitaţi doar la smartphone-uri, tabletele pot fi cel puţin la fel de utile.

Anunțuri

Tu ce zici?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s