Anexe la Regulamentul Foursquare

O să las introducerile deoparte, pentru că acest text se adresează numai utilizatorilor Foursquare (4sq) din România. Cine e din afara cercului poate să intre pe site-ul lor oficial să vadă ce e ăla site de socializare bazat pe locuri.

Pentru că tind mereu să fiu un perfecţionist şi îmi doresc ca ceilalţi utilizatori să folosească acest site cu discernământ, am zis să pun şi eu o piatră de temelie la dezvoltarea mai sănătoasă a acestui nou curent din online. Am cont pe 4sq de aproape un an şi am observat până acum două mari lucruri: 1. Site-ul este folosit într-un mod foarte, foarte haotic de către români (nu ştiu cum e la alţii-n troacă şi nu mă bag) şi 2. Românii nu prea ştiu limba română (sau cel puţin nu prea o arată pe internet).

Deoarece 4sq se bazează pe participarea şi interesul utilizatorilor, iată o listă utilă de chestii care ar trebui să fie respectate de către cei care creează/editează venue-uri pe acest site:

 1. Folosiţi Limba Română. Scrieţi numele complete (cu majusculă, nu cu litere mari. Folosiţi litere mari doar când e vorba de acronime. Ex.: KFC, BCR), corecte şi folosiţi diacritice. Şi, desigur, fără emoticoane!
 2. Pentru adrese – folosiţi prescurtările adecvate ţării şi limbii. În cazul de faţă, folosiţi „Str.” pentru „Stradă”, „Bd.” pentru „Bulevard”, „Dm.” pentru „Drum” etc. Desigur, prescurtările nu sunt obligatorii, dar 4sq încurajează folosirea lor.*
 3. Categorizaţi adecvat fiecare venue. Dacă nu sunteţi sigur, consultaţi site-urile lor oficiale sau paginile lor de pe Facebook în loc să lăsaţi locurile necategorizate sau prost categorizate.
 4. Pentru Superuseri – când creaţi/editaţi un venue, adăugaţi cât mai multe informaţii şi plasaţi cât mai corect map pin-ul. Desigur, nu strică nici să verificaţi datele deja introduse. În ziua de azi, puţine locuri n-au site-uri de prezentare sau pagini pe Facebook, aşa că e mai bine să insistaţi un pic decât să editaţi de zeci de ori problemele raportate de alţi utilizatori. Calitate, nu cantitate!
 5. Adăugaţi poze relevante şi cât mai calitative atunci când daţi check-in. Pozele cu propria moacă în prim-plan sau cu prietenii/ele NU sunt bune (există opţiunea de a face poza vizibilă tuturor sau doar prietenilor din listă – folosiţi-o mai des). La fel, pozele întunecate din cluburi/baruri nu ajută cu nimic dacă nu sunt făcute cu un aparat adecvat condiţiilor.

Cam atât momentan. Când o să mai strâng nişte idei, o să mai scriu câte ceva.

Până atunci, consultaţi şi celelalte surse de reguli de bun-simţ pentru utilizarea 4sq:

* La acel punct precizasem iniţial că sunt OK şi prescurtările judeţelor. Regulamentul Foursquare oferă un răspuns simplu şi totodată vag în cazul ăsta: se aplică regulile poştale locale (vezi mai jos). Eu rămân la părerea că prescurtările judeţelor sunt OK atâta timp cât există şi sunt folosite în ţara noastră, dar NU recomand folosirea lor pe 4sq.

Sursa foto: Wikipedia.org

Anunțuri

8 gânduri despre &8222;Anexe la Regulamentul Foursquare&8221;

 1. Aș dori să adaug și eu câte ceva:
  Tu nu folosești diacriticele corecte, nu e vina ta, de vină sunt aștia de la Microsoft si Android. Diacriticele corecte nu sunt cele cu sedilă folosite de tine ci astea cu virgula: Ș ș Ț ț. Adaug comentariul acesta de pe iPhone care are diacriticele corecte.
  O altă problemă, județele nu se prescurtează, decât in SUA numele statelor, cred ca ai văzut „Derbyshire elsewhere” sau ceva genu.

  Apreciază

 2. Nu contează că diacriticele de la „ş” şi „ţ” sunt aşa sau aşa, contează să fie.

  Numele judeţelor au şi ele prescurtări, care evident că pot fi folosite. Că pe Foursquare nu scrie, asta e partea a doua. Suntem în România şi trebuie să respectăm regulile locale.

  Merci pentru vizită!

  Apreciază

 3. Nu-i acelaşi lucru. La americani, statele se împart în judeţe (counties).

  În fine. Adevărul e că nici eu nu folosesc sau recomand prescurtările judeţelor pe 4sq, dar dacă aceste prescurtări există, nu văd absolut niciun motiv pentru care nu ar putea fi folosite.

  O să tai pasajul referitor la judeţe, ca să nu încurcăm lumea inutil.

  Apreciază

Tu ce zici?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s